De Bomansmuren bij station Haarlem

Aan het Kennemerplein, aan de noordzijde van het station, zijn in het Hemelvaartweekend twee muren voorzien van teksten van Godfried Bomans.

De totstandkoming in time-lapse fotografie

Twee dagen werk samengebald in ruim vier minuten. Ruim 31.000 beelden schieten voorbij.

 

De hand van de meester

Godfried Bomans legt zelf de laatste hand aan de totstandkoming van de schildering.

 
 

Het Persbericht

 

Het station van Haarlem verrijkt met teksten van Godfried Bomans

 

Aan de noordkant van het station zijn op Hemelvaartsdag twee teksten van Godfried Bomans onthuld:

Men gaat op reis om thuis te komen.”

Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden.”

De teksten zijn aangebracht ter herinnering aan de Haarlemse schrijver Godfried Bomans, (2 maart 1913 - 22 december 1971). Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de schrijver overleed.

Dit is het tweede murenproject van Stichting Literair Haarlem. Eerder dit jaar, op 23 april, werd in de Jansstraat een tekst van D.V. Coornhert door burgemeester Jos Wienen onthuld. Het voornemen is nog meer literatuur op Haarlemse muren te plaatsen. Dit initiatief heeft tot doel om de rijke Haarlemse literaire traditie in het straatbeeld zichtbaar te maken. Om zo literatuur als het ware uit het boek te bevrijden en voor iedereen toegankelijk te maken. We hopen hiermee voorbijgangers te verrassen en te inspireren. En ze daarmee wellicht nieuwsgierig te maken naar de auteurs en hun werk.

Grafisch ontwerper en kunstenaar Jean-Paul Mombers tekent voor het ontwerp en de uitvoering van de muurschildering. Hij heeft speciaal voor deze muren een lettertype, de MoBo (Mombers-Bomans),  ontworpen. De grillige aluminium beplating maakte een apart lettertype noodzakelijk. De letters zijn als pixels opgebouwd uit een groot aantal rechthoekjes. Mombers heeft zich voor de matrixletters laten inspireren door Ministeck-letters en heeft het lettertype Minion als basis gebruikt.

De muurschildering is een initiatief van Bas Kamps en Karlijn Waterman van de Stichting Literair Haarlem. De volgende sponsors en subsidiënten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de tekst op de muur: Prins Bernard Cultuurfonds, J.C. Ruigrok Stichting, Happy Handlettering Haarlem en Studio Coolen. Daarnaast hebben Hoogwerkt.nl, in samenwerking met Bouwcentrum Filippo, en Verfgroothandel ProCoatings welwillend materialen beschikbaar gesteld. We hebben intensief samengewerkt met het Godfried Bomans Genootschap. Wij danken allen die een bijdrage hebben geleverd hartelijk.

 

Godfried Jan Arnold Bomans (2 maart 1913 - 22 december 1971) was een geliefd Haarlems schrijver en bekende Nederlander. Hij woonde in zijn jeugdjaren aan de Parklaan op nr. 12 (1913-1923) en later als volwassene in de Zonnelaan op nr. 17 (in de wijk Parkwijk-Zuid, van 1943 tot en met 1961). Daarna verhuisde hij naar Bloemendaal.

Bomans heeft meer dan 60 boeken geschreven. Zijn boeken waren enorm populair en beleefden herdruk na herdruk. Hij schreef  veel en divers: verhalen, strips (Pa Pinkelman), columns, artikelen, essays, gedichten, toneelstukken en vertalingen. Hij beoefende zelfs de weinig gebezigde kunst van het sprookjes schrijven. Bomans werd in 1999 verkozen tot Haarlemmer van de eeuw.Hij debuteerde officieel in december 1936 met De memoires of gedenkschriften van Mr. P. Bas. Grote bekendheid verwierf hij in 1941 met Erik of Het klein insectenboek. Hij heeft nooit een literaire prijs mogen ontvangen. Hij werd een van de eerste bekende Nederlanders door zijn humoristische optredens op het toen nieuwe medium televisie.

Hij was een man van genootschappen en clubs, de Rijnlandsche Academie, de Haarlemse Sociëteit Teisterbant en de Haarlem Branch van de Dickens Fellowship.

De bronnen van de gekozen citaten:

·         “Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden.” Dit citaat is opgenomen in de bundels Capriolen (1953), Buitelingen (1948) en Nieuwe Buitelingen (1955).

·         “Men gaat op reis om thuis te komen.” Deze inval werd opgenomen in de aforismen-bundel Korte Berichten (1971) en is in handschrift te vinden in het Noord-Hollands Archief (toegang 1176, inv. nr. 8).

Vanwege Covid-19 was er geen officieel openingsmoment. Wel is de totstandkoming vastgelegd. Daarnaast zal binnenkort op de locatie van de muren een korte film gemaakt worden, waarin de acteur Bas Heerkens de rol van Bomans zal vertolken.

Het Nederlands Dagblad besteedde op 26 juli 2024 aandacht aan de tekst van Bomans in de rubriek: “poëzie in het wild”.

Previous
Previous

Gerealiseerd: tekst van Renate Dorrestein op de muur van Andrea.

Next
Next

Gerealiseerd: ingezonden brief van de Rijnlandsche Academie op de Bakenessergracht