Eerdere muurteksten in Haarlem
Er zijn eerder muurteksten in Haarlem gerealiseerd. Kees en Romaike Klerks hebben ruim tien jaar geleden het initiatief genomen. Onder hun regie zijn twee muren met gedichten gerealiseerd. Jan Willem Bruins, die ook de muurschilderingen in Leiden voor zijn rekening nam, was de ontwerper van deze twee muren. Een werk van Willemijn Spook en een van Melvin Koning.
Daarnaast zijn er nog wat andere muurteksten in Haarlem te bewonderen. Hieronder de verzameling. Als je nog een tekst weet, laat het ons horen.
Adriaan Morriën
In de Tetterodestraat staat een gedicht van Adriaan Morriën in de voortuin.
Maar nu de meeuwen schreeuwen in de wilde avond,
gevangen in de luchtkastelen van de wind,
ontwaakt de zee uit haar gevreesde stilstand
en rollen golven, vol met stemmen en koralen,
over de drempel der continentale stranden,
terwijl er schepen in een vogelvlucht vertrekken
en donkere vrouwen op een lage strekdam
een afscheid wuiven dat niet valt te achterhalen.
Adriaan Morriën
Hebban olla vogala nestas?
Op een deur in de Duvenvoordestraat is een citaat opgenomen, die beschouwd wordt als de oudste Oudnederlandse tekst. Geschat wordt dat de woorden rond 1075 zijn opgeschreven. De tekst is opgenomen in de canon van Nederland. https://www.canonvannederland.nl/nl/hebbanollavogala
Arthur Japin
Op de gevel van Boekhandel de Vries is een tekst van Haarlemmer Arthur Japin verschenen. Deze tekst is als de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur gekozen. Dat was in 2022 de uitkomst van een peiling van de CPNB.
Willemien Spook
Een gedicht van Willemien Spook (Haarlems stadsdichter 2017-2020) is in 2010 gerealiseerd in de Sint Antoniestraat 15. Het is op de locatie van de fabriek van Tilly de Koning (De Haarlemmeroliefabriek). Tevens is een gedicht van haar op de binnenmuur van het Noord-Hollands Archief geplaatst.
HIER
Hier, in deze Achterstraat
werd de mug een olifant
roerde Tilly in zijn ketels
liep het wonder uit de hand
geesten gingen ín de fles
oprecht is de bekroning
van een bierstad in de olie
Haarlem mijn hartland
Tilly de Koning!
Willemien Spook, 2010. Sint Antoniestraat 15, Haarlem. Foto: 10 januari 2022.
Het muurgedicht in zijn context. Foto: 10 januari 2022.
Bij de entree van de Janskerk (Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40) is het gedicht “Hier is de geschiedenis” van Willemien Spook op de binnenwand geplaatst.
Marvyn Koning
Marvyn Koning won in 2010 de poëziewedstrijd van het Stedelijk Gymnasium met het gedicht "Zilver Spaarne, middernacht". Als beloning werd het gedicht op de muur afgedrukt.
Het muurgedicht van Marvyn Koning, geplaatst in 2011 aan de Lange Veerstraat 51. Foto: 10 januari 2022.
Het Muurgedicht in zijn context. Het is geplaatst boven het Joops Hotel aan de Lange Veerstraat.
Marco Termes
Het muurgedicht van Marco Termes werd gerealiseerd in juni 2017 aan de Scheepmakersdijk te Haarlem. Het gedicht is geschreven voor restaurant Zuidam.Jan Berghuis tekent voor het ontwerp en de kalligrafie.
Het muurgedicht van Marco Termes in zijn omgeving met onder de scheepshelling en boven de wieken van de Adriaan.
Sylvia Hubers
Sylvia Hubers was stadsdichter van Haarlem (2009-2013). Een van haar gedichten is in maart 2011 vereeuwigd op de Palmplein. Het is een ontwerp van Baukje Trenning. Het gedicht verwijst naar het beeldje 'Tante Jans' van Mari Andriessen op dezelfde locatie.
Tante Jans & wij
In de naam van de Roos
lopen wij met onze hond
Op het Palmplein zitten we stil
bij een heldin, die bij ons is
- als het ware – in koper en tin
“Ja dat was toen met Beatrix
zegt me verder nix, maar…
wat zie jij eruit!
Kom effe zitten lieverd,
ouwe rotzak van me
wat kan ik voor je doen?”
De in Cortenstaal gestanste tekst van Sylvia Hubers.
Het gedicht van Sylvia Hubers is verticaal geplaatst op een zitelement. Het beeld van Mari Andriessen, waar het gedicht aan refereert, staat even verderop op hetzelfde pleintje. In 1983 heeft Koningin Beatrix het beeld onthuld. Zie:
De drijfriemenfabriek
Op de muur van de voormalige drijfriemenfabriek aan de Harmensjansweg 95 is een anonieme tekst aangebracht:
Fietsend kruis ik het spoor
Zon op mijn gezicht
Over een duinpad
Rolt de zee naderbij
Wellicht is de muurtekst aangebracht door de rijwielhersteller die een tijd in het pand werkte. Als iemand een idee heeft wie de auteur zou kunnen zijn, dan horen we dat graag.
De tekst op de voormalige drijfriemenfabriek, zoals zichtbaar vanaf de Harmensjansweg.
De Wereld van Jansje
Op de ramen van de Wereld van Jansje zijn twee teksten aangebracht. Te zien in de Peuzelaarsteeg, een zijstraat van de Grote Houtstraat 43, waar de winkel van Jansje zich bevindt.
“Plant een zoen, oogst een glimlach”. Door een van de medewerkers van de Wereld van Jansje geschreven.
“Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken”. Een bekend citaat van Mahatma Gandhi.
Sophiastraat
In Haarlem worden ook oude reclames opnieuw in de verf gezet. Dit voorbeeld - met het nog zelden gebruikte woord ‘comestibles’ is te bewonderen in de Sophiastraat.
Anne & Max
Op de zijmuur van Anne & Max, aan de Zijlstraat 68, is een muurgedicht “Met jou wil ik zwemmen” opgenomen. Het is onbekend wie de schrijver van het gedicht is.
Corrie ten Boom
De ingang van het Corrie ten Boom Museum bevindt zich in de Schoutensteeg (tussen de Barteljoris- en de Smedestraat). Op een elektriciteitshuisje voor het museum is een optimistisch citaat van Corrie aangebracht. Het citaat is een enigszins verkorte versie van de titel van haar boek uit 1977: “Het beste deel komt nog, troost in tijden van ziekte en verdriet”.